snowguide
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


snowguide για τα βουνα,τα χιονοδρομικα και εναλλακτικος τουρισμος στη φυση
 
HomeLatest imagesRegisterLog in
www.snowguide.gr

 

 Χελμος και ιστορια!!!

Go down 
AuthorMessage
iced rigani
vip
vip
iced rigani


Posts : 201
Join date : 2009-10-09
Location : πατρα+βραχνι

Χελμος και ιστορια!!! Empty
PostSubject: Χελμος και ιστορια!!!   Χελμος και ιστορια!!! I_icon_minitimeWed Nov 25 2009, 11:24

Σκεφτηκα να ανοιξω αυτο το τοπικ γιατι ο Χελμος ειναι γνωστος απο τα αρχαια χρονια ως βουνο και γιατι ειναι μερος της πλουσιας ελληνικης μυθολογιας!!
ετσι εψαξα και βρηκα πληροφοριες (κυριως απο βικιπαιδεια) και τις βαζω εδω γιατι ειναι ωραια ιστορια...

Τα Αροάνια Όρη, ή Χελμός είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, βόρεια της επαρχίας Καλαβρύτων.
Στην αρχαιότητα λεγόταν Αροάνια, ενώ το νεώτερο όνομά της Χελμός είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει χιονισμένο βουνό.
Το ύψος του Χελμού φθάνει τα 2.355 μέτρα στην Ψηλή Κορφή. Περιβάλλεται στα νότια από την Ντουρντουβάνα και το Μαίναλο, δυτικά από τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, ανατολικά από την Κυλλήνη ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Στις Β υπώρειες του βουνού βρίσκεται η λίμνη του Τσιβλού (στα 800 μ.), ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές σχηματίζεται από τα χιόνια που λιώνουν η εποχική αλπική λίμνη Μαυρόλιμνη (2.050 μ.).
Άλλες γνωστές κορυφές του Χελμού είναι η Νεραϊδόραχη (2.338 μ.) η οποία σχηματίζει μεγάλη ορθοπλαγιά και δεσπόζει στα ανατολικά του βουνού, ο Προφ. Ηλίας (2.238 μ.), το Γαρδίκι (2.182 μ.), το Αυγό (2.138 μ.) και το Νησί (2.042 μ.).
Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικοπυθαγορικές δοξασίες για την μετενσάρκωση.

Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κραθη στον Χελμο της Αχα’ι’ας σε υψόμετρο 2.100 μέτρα. Κατά την μυθολογια, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της σταΤάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας.

Η στυγερή Στύγα έχει τα βουερά παλάτια της στα Τάρταρα (Από το τουρτουρίζω: ταρ - ταρ). Εκεί που ο Δίας έριξε τους Τιτάνες, τους Γίγαντες και

όσους άλλους εναντιώθηκαν στο θέλημα του. Χώρια μένει στα λαμπρά της δώματα η Στύγα, χτισμένα με μακριές πέτρες και στηριγμένα ολούθε με κολώνες αργυρές. Τη Στύγα τη φυλάνε νύχτα μέρα δράκοι ακοίμητοι. Στην Τιτανομαχία ο Δίας με τους άλλους θεούς, το αδέλφια του, πολέμησε κατά του ποτέρα του του Κρόνου, που είχε τη βοήθεια των δικών του αδερφών, των Τιτάνων. Όμως, την παράταξη του Δία ήρθε να ενισχύσει από την τιτανογενιά, η φοβερή Ωκεανίδα η Στύγα, που 'χε παιδιά της το Κράτος και τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη. (Καταλαβαίνουμε ,ότι όταν έγινε θεός ο Δίας, είχε στο πλευρό του το Κράτος και τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη...). Η Στύγα του συμπαραστάθηκε και στη Γιγαντομαχία.

Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος. Ήταν ο πιο μεγάλος όρκος των θεών και στα νερό της οι θεοί έκαναν την ποινή τους, όταν ήταν τιμωρημένοι. Το όνομα της προκαλούσε φόβο σε θεούς και ανθρώπους. Έλεγαν πως κανένα ζωντανό ον δεν επρόκειτο να ζήσει εάν έπινε από το νερό αυτό. Το γυαλί, οι κρύσταλλοι, τα πήλινα αγγείο έσπαζαν μόλις βυθίζονταν σ' αυτό. Αλλοιώνονταν τα μέταλλα ακόμη και ο άργυρος και ο χρυσός, το ήλεκτρο (κεχριμπάρι). Μόνον οι οπλές των αλόγων άντεχαν, γι' αυτό οι θεοί το έπιναν μέσα σε κύπελλα καμωμένα από οπλή αλόγου.

Η Ψυχή ψάχνοντας να βρει το ταίρι της, τον Έρωτα, υποχρεώθηκε από την Αφροδίτη να κουβαλήσει νερό από τη Στύγα.

Ο Αχιλλέας ήταν άτρωτος, όπως ξέρουμε, καθώς η Θέτιδα η μητέρα του, μόλις γεννήθηκε, τον βούτηξε στα νερά της Στύγας για να τον κάνει αθάνατο. Ο αστράγαλος όμως του παιδιού έμεινε άβρεχτος. Εκεί, θα βρει την ευκαιρία και θα τον χτυπήσει, αργότερο στον κάμπο της Τροίας, ο Πάρις με το βέλος του... και θα τον σκοτώσει....

Πριν ακόμη φυτρώσει το πρώτο χνούδι στα μάγουλα τους, πήραν όρκο στα ύδατα της Στύγας, πως θα έκαναν δικές τους ο Ώτος την Άρτεμη και ο Εφιάλτης την Ήρα και πως θα ανέβαιναν στον ουρανό, βάζοντας σκάλα τα βουνά… πάνω στον 'Όλυμπο την Όσσα και πάνω στην 'Οσσα το Πήλιο...

Το "Μαυρονέρι" της Στύγας ενέπνεε μέχρι πριν λίγα ακόμη χρόνια έναν δεισιδαίμονα τρόμο στους ντόπιους.

Η ανάβαση γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος). Σημείο μεγάλης ομορφιάς είναι η λίμνη Τσιβλού (700μ.) μέσα στο δάσος, μερικά χιλιόμετρα πριν από την Περιστέρα. Ξεκινάμε από δασικό δρόμο που μας βάζει σε δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέχρι ένα χαρακτηριστικό σημείο με θαυμάσια θέα (δυόμισι ώρες). Εδώ επειδή το μονοπάτι έχει πέσει μας μπερδεύει λίγο στο πέρασμα αλλά σε άλλη μισή ώρα μάς φέρνει στη βάση του Καταρράκτη των Yδάτων της Στυγός.
Back to top Go down
iced rigani
vip
vip
iced rigani


Posts : 201
Join date : 2009-10-09
Location : πατρα+βραχνι

Χελμος και ιστορια!!! Empty
PostSubject: Re: Χελμος και ιστορια!!!   Χελμος και ιστορια!!! I_icon_minitimeWed Nov 25 2009, 11:33

iced rigani wrote:

Το "Μαυρονέρι" της Στύγας ενέπνεε μέχρι πριν λίγα ακόμη χρόνια έναν δεισιδαίμονα τρόμο στους ντόπιους.
Το ''πριν λιγα χρονια'' εντοπιζεται μεχρι περιπου το 1950-1960 !!!!!!
φοβοντουσαν οτι υπηρχαν νεραιδες και αερικα...ετσι ελεγαν οι δοξασιες
Back to top Go down
 
Χελμος και ιστορια!!!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
snowguide :: Χιονοδρομικα,καιρος χιονοδρομικων :: ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Καλαβρυτων-
Jump to: